|
Joghurt = egszsges???
Egyre nagyobb divat a „szuperegszsges” telek fogyasztsa. Sok lelmiszer valban jtkony hats, de biztosak lehetnk-e abban, hogy nemcsak az eladhatsg miatt tntetnek fel tbb termket „egszsges sznben”?
Az egszsgtudatos, modern n reggelijbl ritkn hinyzik a joghurt s a mzli. Mindkett messze hres egszsgvd hatsrl, s mindkettbl ezernyi, csbtan finom termket knlnak a fogyasztk kegyeirt verseng gyrtk. Zavartan olvassuk az sszetevk listjt, de sokszor gy sem tudjuk, valban jl vlasztunk-e.
Valban egszsges a joghurt?
Mg nem is olyan rgen a tej emberi szervezetre gyakorolt jtkony hatst hirdettk ton-tflen, manapsg a savany tejtermkek ldsos szerepre toldott a hangsly. Ennek oka taln az, hogy a felntt lakossg krlbell 75%-a nehezen tudja megemszteni a tejcukrot (laktz), ezrt nem fogyaszthat tejet, viszont joghurtot igen, mert a benne tallhat l kultra enzimei „elemsztik” a laktzt a szervezet szmra. Szmos kutats igazolja, hogy a megfelelen ellltott joghurt joggal lett az egszsg s a fittsg egyik szimbluma. Ksztshez olyan baktriumokat hasznlnak, amelyek klnfle kmiai anyagokat s antibiotikumokat termelnek. A ma kaphat joghurtok rendszeres fogyasztsa mindenekeltt segt fenntartani a blrendszer baktriumflrjnak egyenslyt, nveli a szervezet fertzsekkel szembeni ellenll kpessgt, cskkenti tbbek kztt a vastagblrk kialakulsnak kockzatt, megszabadtja a szervezetet a mrgez anyagoktl, cskkenti a vr koleszterinszintjt, ersti az idegrendszert, a fogakat s a csontokat, tovbb rszt vesz a vrsvrtest kpzdsben.
Ha joghurt, legyen „kulturlt”!
Minden joghurt kitn fehrje, kalcium, foszfor s B-vitamin forrs. Ezeken kvl mg sok egyb bioaktv anyagot, vitamint s tbbfajta svnyi st is rejt, ugyanakkor viszonylag kevs kalrit tartalmaz. Akr natr, akr zestett, alacsony zsrtartalm vagy ivjoghurt, alapvet alkotelemknt tartalmaznia kell a joghurtkultrt, ami nlkl nem joghurt a joghurt. Ezek a kultrk klnleges l mikroorganizmusokat tartalmaznak, melyek kzl legelterjedtebbek a Lactobacillus Bulgaricus, a Streptococus Thermophilus, illetve a tej savanyodst elidz Acidophilus. A gyrts sorn a tejet pasztrzik, gy sem kros, sem pedig olyan hasznos baktrium nem marad benne, amely joghurtt alaktan a tejet. Ezrt a pasztrztt tejet be kell oltani a megfelel kultrval. Ezzel az eljrssal kszlnek az l kultrs joghurtok, melyek “lnek”, hiszen a bennk tallhat baktriumok tovbbra is folytatjk ldsos tevkenysgket. Elfordul azonban, hogy thkezelik a joghurtot, melynek hatsra az l kultra elpusztul, gy nem fejtheti ki jtkony hatst a szervezetben.
Mire figyelj, ha joghurtot vsrolsz?
 | • Magyarorszgon csak az l, grammonknt legalbb 10 milli baktriumot tartalmaz kultrval ksztett joghurtot lehet joghurtnak nevezni, teht a hazai termkek nagyrszt lflrs, valdi tejbl kszlnek. Nyugat-Eurpban azonban elfogadott eljrs, hogy a joghurtksztsnl az llati helyett nvnyi zsiradkot hasznlnak. St, egyes orszgokban, pldul Spanyolorszgban szinte kizrlag, csupn joghurt jelleg, lflrt nem tartalmaz, mestersges vegyi anyagokbl kszlt termkeket bocstanak piacra, amelyek ppen az emberi szervezetre gyakorolt jtkony hatsukat vesztik el. • A bajor Mller cg minsgi ellenre szerint kptelensg lenne mestersges aromk nlkl ellltani az eperjoghurtot, ugyanis a vilg sszes epertermse csupn az USA-beli fogyasztk ignyeinek mintegy 5%-t fedezn. St a kzelmltban felrppent egy olyan hr is, hogy egy cg frszporbl lltott el eperaromt. A magyar piacon fontos hajter a joghurt ze s gymlcsssge, gy az egyik legnagyobb arnyban fogyasztott eperjoghurttal szemben alul maradnak a natr vltozatok, hiba kalriaszegnyebbek s termszetesebbek. Nhny mrka azonban valdi gymlcst tartalmaz, ezrt mindenkppen rdemes megvizsglnunk az sszettelre vonatkoz informcikat a doboz oldaln. • Mg a termszetes ton kszlt joghurtokban alapveten csak tej s l kultra, az iparilag ellltottakban tbb-kevesebb adalkanyag is tallhat. A krmesebb llagak hozzadott tejsznt vagy rosszabb esetben llomnyjavtt tartalmaznak, st gyakran tallkozhatunk mestersges sznezkekkel s zfokozkkal is a sok E-szm mellett. • Fontos, hogy ellenrizzk a csomagolson az „lflrs” feliratot. A hkezelt, vagy ultrapasztrztt joghurt tovbb elll ugyan, s ltalban hteni sem kell, de a hkezelssel sokat veszt rtkbl.
Mit takarnak a divatos frzisok?
• Light"-joghurtok: Cskkentett zsrtartalomra, nem pedig alacsony sznhidrt- s cukortartalmomra utal a „light” vagy a „0%-os” jelzs. A slyukat megrizni, vagy fogyni vgyk kedvelt tpusa. Cukorbetegek szmra azonban azok a gymlcsjoghurtok ajnlottak, amelyek nem tartalmaznak cukrot. • „Probiotikus” joghurtok: A joghurtok ellltshoz tejsavbaktriumokat, elssorban Lactobacillust s Bifidobacteriumot hasznlnak fel, ezrt ezek a probiotikus hatsak. A probiotikus baktriumok tllik a gyomorsav s a vkonybl emsztenzimjeinek pusztt hatst, a vastagblbe jutva elszaporodnak, s jtkony hatst gyakorolnak a szervezetre. Vdenek a kros mikroorganizmusoktl, erstik az immunrendszert s szablyozzk a bltraktus mkdst. • Ivjoghurtok: Alapveten abban klnbznek a norml joghurttl, hogy gymlcsksztmnyek helyett gymlcslvel zestik ket, ezrt llaguk folykonyabb.
Forrs:www.noklapja.hu
|